lørdag 11. februar 2012

Bistandsadvokat. Tilbakelevering av beslaglagte gjenstander

       I saker som gjelder andre overtredelser enn etter straffeloven §§ 192-196 har fornærmede ikke krav på å bli underrettet om berammelse av hovedforhandling med mindre vedkommende blir innkalt som vitne i saken. Fornærmede har heller ikke krav på å bli kjent med tiltalebeslutningen. Igjen må fornærmedes behov veies opp i mot arbeidsbyrden til politiet/påtalemyndigheten/retten. Fornærmede kan ha et ønske om å kjenne til når det er berammet hovedforhandling i saken. Opplysning om dette vil fornærmede imidlertid kunne få ved selv å henvende seg til påtalemyndighet eller politi. Utvalget kan ikke se at fornærmede i alminnelighet kan ha et så sterkt behov for kunnskap om tidspunktet for hovedforhandling at det bør pålegges noen myndighet av eget tiltak å opplyse fornærmede om dette.

       Etter utvalgets oppfatning er det større grunn til å anta at fornærmede kan ha behov for å kjenne til at det er reist tiltale og få opplysning om utforming av tiltalebeslutningen. Fornærmede vil bl.a. kunne ha behov for å se tiltalebeslutningen for å kunne vurdere privat søksmål for forhold som ikke er tatt med i tiltalen, eller for å vurdere å slutte seg til saken, jf straffeprosessloven § 404. Utvalget foreslår at påtalemyndigheten pålegges å sende melding til fornærmede om at det er tatt ut tiltale, og om at fornærmede kan kreve å gjøre seg kjent med tiltalebeslutningen, jf utvalgets forslag til fornærmedes innsynsrett kap, IV, 4.3. Regelen foreslås som straffeprosessloven § 264 a nytt første ledd.

       Etter at dom er falt vil fornærmede kunne orientere seg om utfallet av straffesaken ved å kreve innsyn i rettsboken, jf straffeprosessloven § 28. Etter gjeldende rett har fornærmede innsynsrett bare dersom han har rettslig interesse av innsyn. Etter utvalgets oppfatning bør fornærmede alltid gis melding om at dom er falt, og om domsresultatet. Samtidig bør han underrettes om at det på visse vilkår kan kreves innsyn i/utskrift av rettsboken for nærmere informasjon om domsgrunnene. Slik informasjon kan formidles av påtalemyndigheten på samme måte som når dom forkynnes for siktede. Utvalget foreslår dette innarbeidet i påtaleinstruksen § 26-3 nytt siste ledd.

       I saker hvor barn har vært utsatt for overgrep - seksuelle/voldelige - må informasjon av den karakter som er omtalt i dette kapittel gis til barnets verge eller omsorgsperson; for sistnevntes vedkommende med unntak for tilfelle hvor denne selv er mistenkt for overgrep.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar